dimarts, 24 de maig del 2016

A l'entorn del Puig de Meià

15.05.16  Curta però interessant excursió per la primera graonada del Montsec de Rúbies o de Meià, des de la població de Vilanova de Meià, per on ens atansarem al santuari romànic de la Mare de Déu del Puig de Meià, a les restes del castell de Meià i als dòlmens de la Lluella del Llop, tot gaudint d’una magnífica vista sobre la conca de Meià, així com dels alterosos cingles de la Roca Alta i la Roca dels Arcs. De fet, l’excursió es podria allargar amb l’ascensió a aquests cims del Montsec, en un itinerari que passaria pels graus de les Eugues i de Paús, però avui el nostre objectiu és bàsicament geològic i deixem per a més endavant l’itinerari esmentat; ara ressenyem només un tast d’aquests bells racons del Montsec de Meià.

A l’entrada de Vilanova de Meià, on hem arribat per Artesa de Segre i Alentorn, seguim encara uns 200 m per la L-913 en direcció al Pas Nou, i girem a l’esquerra per l’accés a les piscines del poble, on hi ha una ampla zona d’aparcament per deixar el cotxe.

Situats a Vilanova de Meià (633 m), pugem pels seus estrets i costeruts carrers a la part alta del poble cap a l’església de Sant Salvador, on ens detindrem a la tornada. Agafem a la dreta el camí vell de Meià, inicialment cimentat, per on anem pujant en direcció N.O. encarats al santuari del Puig i al marcat coll que s’obre a la seva esquerra, mentre anem gaudint d’una bona vista sobre la conca de Meià i la serra de Sant Mamet.

Pel camí vell de Meià

Panoràmica sobre la conca de Meià

El camí va guanyant alçada amb diverses llaçades i acabem d’arribar a l’ample i herbat coll de Meià (890 m); enfront tenim els corrals, un xic descurats, de la cabana del Pansot. El Montsec de Meià es desplega davant nostre amb els tres esperons del Puig del Camí Ramader i els cingles de la Roca Alta i la Roca dels Arcs.

Arribant al coll de Meià, amb la Roca Alta

A la dreta dels esmentats corrals veiem un pal indicador situat a la pista que mena al Puig de Meià, però no ens cal arribar, doncs agafem un corriol a la dreta que pel caire del cingle ens mena directament cap a l’altiplà del Puig de Meià (923 m), on s’aixeca l’església romànica de la Mare de Déu del Puig (s. XI), antiga església de Sant Cristòfol del poble medieval de Meià o Vila Vella. Es tracta d’una construcció de grans dimensions, d’una nau i amb un absis de la mateixa amplada que aquesta; al seu costat, aprofitant l’edifici de l’antiga rectoria, hi ha un refugi amb un porxo i una font.


Església de la Mare de Déu del Puig de Meià

Seguim ara la pista que arriba al santuari, procedent de l’esmentada carretera L-913, entre Vilanova de Meià i el Pas Nou, per atansar-nos tot seguit a l’extrem est del turó, on hi ha les restes del castell de Meià, el Castrum Mediani que ha donat nom a la zona, on podem veure una torre cilíndrica envoltada per un vall o fossar, i més avall restes de panys de muralla, així com una cisterna.



Restes del castell de Meià

Continuem breument per la pista fins a l’esmentat pal indicador, sobre el coll de Meià, que ara travessem fins al seu extrem oest, per on continua el camí vell de Meià. Passem pel costat d’un corral amb el sostre enfonsat, que forma part de les construccions de la cabana del Pansot, i anem a sortir a un ample llom carener, entre els barrancs dels Escallissos, a l’esquerra, i del riu Merler, a la dreta.

Puig del Camí Ramader (esquerra) i Roca Alta (dreta)

Anem pujant per aquest llom i més endavant, quan comencem a planejar, a l’alçada de la cabana de Cal Nari que veiem a l’altre costat del barranc del Merler, trobem a mà esquerra unes fites que menen, entre l’alzinar, al dolmen de la Lluella del Llop II, petita construcció megalítica amb la coberta trencada, però que conserva dempeus la llosa de capçalera i dues de laterals.

Dolmen de la Lluella del Llop II

Retornem al camí i poc després una nova sèrie de fites, també a l’esquerra, ens adrecen tot seguit al dolmen de la Lluella del Llop I (1028 m), amb una gran coberta inclinada per haver-se ensorrat la llosa que la suportava en un costat. Aquesta forma és la que li ha donat el nom, i per extensió a l’anterior dolmen, doncs una “lluella” o “llosella” és un parany fet amb una pedra plana o llosa suportada en un extrem per una branqueta que cedeix quan un animal la toca.

Dolmen de la Lluella del Llop I

Fins aquí la nostra petita descoberta d’avui. Una veritable excursió continuaria per la font del Sitó, el grau i el Pas de les Eugues i, ja en plena carena del Montsec, per la Roca Alta. el Pas de Nerill i la Roca dels Arcs, per retornar a l’anterior pas i baixar pel Graell de Paús. Ho deixem apuntat per a una propera ocasió en la que completariem aquesta ressenya.

Retornem a l'ample coll de Meià

Desfem el camí fins al coll de Meià i d’aquí baixem ràpidament a Vilanova de Meià, on ara sí que ens detenim per admirar les dues portalades de l’església de Sant Salvador (s. XIII-XV), la principal a la façada de ponent, amb una remarcable decoració gòtica emmarcada per sis arquivoltes, i la porta original, romànica, al mur de migdia, amb dues arquivoltes i quatre columnes; també és remarcable el seu gran absis, de transició entre el romànic i el gòtic, que es troba literalment penjat per sobre les primeres cases del poble.

Portalada gòtica de l'església de Sant Salvador

Finalment comentar que l’únic mapa excursionista de la zona el trobem a la col·lecció dels Mapes de la Guia Negra (Montsec de Rúbies, 1:20.000), doncs l’editorial Alpina no ha reeditat el que antigament cobria tot el Montsec.

SECCIÓ DE MUNTANYA. Activitat realitzada el dia 15.05.16 per Isabel Benet, Ventu Amorós, Ester i Pau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada