26.11.17 Curta però
interessant matinal pels trams més transitables de les Escletxes de Papiol, al
Baix Llobregat. El turó on es troben aquestes escletxes és un antic escull de
corall que conté nombrosos fòssils marins (algues, ostres, eriçons, etc.)
originat al miocè, quan aquí hi havia mar, i situat damunt d’argiles
continentals; les escletxes són el resultat del lliscament dels blocs calcaris
sobre els materials més plàstics de la seva base, fet que donà lloc a aquestes
fractures, seguint aquell axioma geològic (i que pot ser extensible a altres
àmbits) de que tot allò que no es deforma, es trenca.
Aquestes
escletxes, amb parets de 10 a 20 m d’alçada, travessen el turó de nord a sud i
es distribueixen principalment d’est a oest, amb algunes unions entre elles
gràcies a altres fractures perpendiculars. A la zona més oriental del turó, a
la dreta de la primera escletxa que hom veu des de l’actual camí d’accés, hi
havia altres esquerdes que van desaparèixer a mitjans del segle passat per
l’explotació d’una pedrera que extreia la roca calcària per fer ciment.
La primera de les escletxes, al sector més oriental
Durant els anys 1952-53 són explorades i topografiades per membres del GES del Club Muntanyenc Barcelonès; la topografia d’Oscar Andrés mostra amb línia discontinua les escletxes ja desaparegudes i l’autor calcula un antic recorregut total de 640 m que actualment ha quedat reduït a uns 300 m.
Topografia d'Oscar Andrés (1953), orientada al nord
L’any 1987, Xavier Badiella, del SIS del Centre Excursionista de Terrassa, realitza una altra topografia que assigna alguns noms a les principals esquerdes.
Topografia de Xavier Badiella (1987), orientada a l'est
D’acord amb aquestes dues topografies, nosaltres hem trobat transitables set escletxes, que en la nostra descripció numerem, sense més pretensió que l’orientativa, de l’Escletxa 1 a l’Escletxa 7, tot seguint un ordre d’est a oest.
Ens apropem a les
Escletxes per l’autopista AP-2 fins a la sortida de Molins de Rei i continuem
per la N-340 i després per la C-1413 en direcció a Rubi fins a la cruïlla amb
la carretera que mena al nucli de El Papiol. A l’entrada del poble la mateixa
carretera es converteix en Av. Generalitat, per on continuem fins al capdamunt
de la població, on trobem una petita rotonda; seguim pel carrer del Carme fins
que al final de les cases trobem a mà esquerra una gran esplanada on aparquem
el cotxe, al costat d’una bòbila que explota les argiles de la zona.
Al costat d’un
cartell informatiu, agafem en direcció nord un camí ample per on, després de
pujar uns metres, passem pel costat d’una torre elèctrica. Poc després deixem a
l’esquerra un corriol, per on continuarem després, i arribem tot seguit a una
esplanada on s’obre la primera i més coneguda de les escletxes, que nosaltres anomenem
Escletxa 1, a la dreta de la qual, segons hem arribat, s’obrien les altres
escletxes desaparegudes.
Abans d’entrar al seu interior, pugem a la dreta per
un corriol que ens situa al capdamunt de la seva paret oriental, amb bones
vistes sobre Montserrat i el proper castell de Papiol, situat sobre un altre bloc
rocallós que es va separar del grup principal.
Pugem al capdamunt de la primera escletxa
El castell i la població del Papiol
Retornem a l’esplanada i entrem a l’Escletxa 1, entre parets d’uns 15 m d’alçada a banda i banda on s’hi han traçat nombroses vies d’escalada, curtes però d’alta dificultat (5c, 6a, 6b). Cal dir que en ser la primera de les escletxes (i molts cops l’única) que veu molta gent, sovint és citada erròniament com la Rambla, quan aquesta es troba situada molt més a l’oest, gairebé al final del nostre recorregut. Aquesta “falsa Rambla”, curta i ampla, és una escletxa més interessant per a la pràctica de l’escalada en les seves dues parets que pel seu recorregut espeleològic, motiu pel qual no se li ha assignat cap nom en concret ni senyalitzat cap punt d’entrada i sortida en la topografia d’Oscar Andrés.
Escletxa 1
Entrada nord de l'Escletxa 2
Ens trobem altra cop a la zona de l’esplanada. Seguim vorejant les parets calcàries en la mateixa direcció i girem tot seguit a la dreta en el punt on s’obre la següent escletxa; abans, però, pujem dalt de la roca per situar-nos sobre aquesta massa calcària, per on transcorren les escletxes que després visitarem. Estem una bona estona caminant per aquest sector, tenint sempre cura d’anar mirant per on trepitgem, doncs anem travessant per diversos llocs els esvorancs d’aquestes escletxes.
Al capdamunt d'una de les escletxes
Retornem al punt anterior i just a la nostra dreta (a l’esquerra si venim de l’aparcament) s’obre l’Escletxa 3 (punt F), anomenada Zig Zag en la topografia de Xavier Badiella. Fem un curt recorregut d’anada i tornada per aquesta escletxa estreta i sinuosa, tal com indica el seu nom, mentre tenim al damunt diversos blocs encastats entre les parets, que confiem seguiran ben ferms al seu lloc.
Escletxa 3, la Zig Zag
Des del capdamunt de l'escletxa
Tornem al punt d’entrada i seguim per un corriol, senyalitzat amb punts blaus, en direcció a la torre elèctrica per on hem passat abans; sense arribar-hi, girem tot seguit a la dreta per començar a baixar cap al sector occidental de les escletxes, més proper al poble. No triguem en trobar a la dreta l’entrada a l’Escletxa 4. Baixem uns metres fins a un racó relativament ample on sembla que tot just l’escletxa s’acabi; cal seguir, però, a l’esquerra per un estret forat a ran de terra, per on ens hem d’arrossegar de costat, fins aconseguir sortir a un eixamplament (punt D) on l’escletxa es bifurca.
Primera part de l'Escletxa 4
Entrant al pas estret
Deixem de moment l’escletxa de l’esquerra, i seguim recte per la que considerem la continuacio de l’Escletxa 4, anomenada la Mariana, tot passant per sota de més blocs encastats, fins que l’estretor ens impedeix de continuar.
Continuació de l'Escletxa 4, la Mariana
Retornem a l’anterior punt D i seguim ara per l’Escletxa 5, tot despenjant-nos fàcilment uns metres. Més endavant trobem una esquerda transversal que connecta amb l’Escletxa 6 (l’autèntica Rambla); no val la pena intentar arribar per aquí, doncs ho farem després per la seva entrada principal. El tram més transitable de l’Escletxa 5 acaba poc més endavant, en una zona estreta on trobem, entre algunes deixalles, un llibre de signatures dins un vell túpper de plàstic.
Baixem a l'Escletxa 5
Refem el camí fins a l‘Escletxa 4, per on superem altre cop el pas estret i tornem a sortir al camí principal. Per aquest camí, veiem poc després, a la dreta, una petita entrada, rere un altre bloc encastat, que acaba tot seguit en un petit pou; creiem que correspon al desenvolupament de la mateixa Escletxa 5.
Al petit pou de l'Escletxa 5
Seguim pel camí i als dos minuts entrem a la dreta (punt A) per veure les dues darreres escletxes, que s’obren tot seguit a banda i banda. Continuem primer recte per entrar a l’ampla Escletxa 6, anomenada la Rambla, que és l’altre sector on hi ha vies d’escalada i muntatges per a pràctiques d’espeleologia, doncs la seva amplada ho permet. Travessem aquesta escletxa, on al bell mig, vora la paret occidental, es dreça un gran lledoner, i sense sortir per l’altre costat (punt C) retornem a la seva entrada sud (punt A).
Entrada a les escletxes 6 (dreta) i 7 (esquerra)
Escletxa 6, la Rambla
Un gran lledoner al mig de l'escletxa
A continuació ens enfilem a la dreta (a l’esquerra si venim pel camí) per superar un bloc que dóna entrada a l’Escletxa 7, anomenada la Figuera, amb un primer tram paral·lel a l’anterior, que és la part més fàcilment transitable.
Entrada a l'Escletxa 7, la Figuera
Tanmateix, la continuació obliga a una grimpada un xic complicada; els més agossarats del nostre grup superen aquest pas, després del qual l’escletxa va canviant de direcció, de nord cap a sud, tot formant una “U”, fins que hom pot arribar al capdamunt.
Sortint per la continuació de l'Escletxa 7
Els altres membres del grup reculem fins al camí, des d’on també podem accedir a la part superior de la roca on s’obren les escletxes de la Figuera i la Rambla.
Després d’explorar
aquesta zona, ja només ens cal seguir baixant pel corriol un parell de minuts
fins a sortir al carrer d’accés a les Escletxes, que seguim a l’esquerra uns
200 m fins a l‘aparcament.
El castell del Papiol, sobre un gran bloc calcari
Completem aquesta ruta per les Escletxes amb la visita exterior del castell del Papiol, d’origen medieval (s. X-XII), bastit sobre un espectacular bloc de calcàries esculloses que va lliscar del grup principal de les escletxes. Un bon punt final a la nostra espeleo-passejada d’avui.
SECCIÓ DE MUNTANYA. Activitat
realitzada el dia 26.11.17 per Isabel Benet, Ventu Amorós, Ester Escobar i Pau
Vázquez.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada