dimarts, 7 d’agost del 2012

Pel Camí de Sant Jaume amb bicicleta (I)

5.08.12 - Km 0 - 1a etapa: Orreaga (Roncesvalles) - Cizur Menor (48 km)


Avuí iniciem aquesta travessa... Déu sap si l'acabarem... però l'important no és el destí sinó el camí. El matí s'ha llevat amb una boira molt espessa però ja tenim ganes de sortir. Després d'esmorzar, una darrera mirada a Orreaga (Roncesvalles), les fotos de rigor i... comencem. Fa baixada i els paravents no sobren pas, encara que les boires s'han llevat, però el sol no acaba de sortir. Pel camí no es pot còrrer, hi ha molts pelegrins que van a peu i en alguns trams fa tanta pujada que hem de baixar de la bici.

A l'Alto de Erro considerem que estem a la meitat de l'etapa, però ens queda la meitat més complicada: la baixada a Zubiri i més enllà. A Itoz fem un mos i seguim per camí molt dolent fins a Atarrabia (Villava), ciutat natal d'Indurain.

Pont sobre el riu Arga, a Atarrabia

Després de creuar Burlata entrem a Pamplona tot creuant el pont de la Magdalena sobre el riu Arga. El temps just de veure la catedral i l'ajuntament i fem camí a Cizur Menor, on passarem la primera nit en un alberg de pelegrins. El temps empitjora per moments... Demà ens toca pujar a l'Alto del Perdón on hi ha un parc eòlic i un curiós monument al pelegrí. Passarem per Puente la Reina en direcció a Lizarra (Estella).

6.08.12 - Km 48 - 2a etapa: Cizur Menor - Lizarra (Estella) (44 Km)

Hem fet nit a l'alberg de Cizur. Al matí després d'esmorzar carreguem els "bultos" i fem cap a la serra del Perdón. Ens acomiadem fent la salutació entre els pelegrins: "Buen camino". Sortim de l'alberg veient una cosa que encara no haviem vist: els camps de blat. La sierra del Perdón està mig embolcallada per la boira i tanca l'horizó sud. Les rampes són tan dures que hem d'anar a peu. Tenim la serra del Perdón just enfront, ocupant-ho tot, amb els seus molins a ple rendiment, això vol dir que a dalt fa vent però també un bon sol.

Alto del Perdón

Al capdamunt de la serra, i després de les fotos amb el monument al pelegrí, baixem per la carretera ja que el camí és massa dolent. Baixada vertiginosa vers Uterba. A Muruzabal fem una marrada per anar a veure l'esglèsia d'Eunate que avui, malauradament, està tancada.

Santa María de Eunate

Puente la Reina

A Obanos tornem a trobar el camí fins a Gares (Puente la Reina) on hi ha el pont medieval més bonic de la ruta, sobre el riu Arga. Com és migdia i mitja jornada aprofitem per a fer el vermut. Es nota que hem deixat enrera el Pirineu i la roba comença a sobrar. A Zirauki anem per una calçada romana i pasem per un pont romà en molt mal estat. Després d'unes severes rampes arribem a Lorka; se'ns acaba l'aigua, sort que a la plaça del poble hi ha una bonica font que ens salva la vida.

L'esperit de la nostra companya “ciberperegrina” (Mercè Julve) ens acompanya en tot moment. Després de creuar el riu Ega per un pont molt modern entrem a Lizarra (Estella), que està en festes, per això anem a dormir als afores. Demà arribarem a Logronyo passant per la famosa "Fuente del Vino" on ens posarem les botes. També passarem per Viana. Seguirem informant !!

7.08.12 - Km 92 - 3a etapa: Lizarra (Estella) - Logronyo (49 Km)


Avui hem fet nit a un alberg de les afores de Lizarra i a les 6.00 h ens han despertat a tots. Després d'un bon esmorzar, ja estem preparades per afrontar la dura jornada que, diuen, ens espera. Pensàvem fer un vinet a la famosa "Fuente de Vino" d'Irache, però –oh, decepció– a aquesta hora encara no raja! A la sortida del poble se'ns ofereix la possibilitat d'anar per un altre camí més llarg (per Luquin) però menys dur. Obtem pel camí clàssic doncs a la duresa ja hi estem avesades.


Just abans d'entrar a Villamayor de Monjardín trobem la "Fuente de los Moros" dins un edifici d'origen medieval. A partir d'aquí un seguit de pistes en excel·lent estat fa les delícies dels ciclistes i el calvari de pelegrins. Per aquestes "autopistes" assolim velocitats considerables i arribem a Los Arcos en un ras-ras.

Torres del Río

Encara per "autopista" arribem a Sansol on veiem les primeres "equigrines" de la ruta. A Torres del Rio visitem l'esglèsia del Santo Sepulcro, de planta octogonal i interessants capitells així com una talla de fusta del segle XIII. A partir d'aquí ens trobem amb severes rampes on, gràcies a una pelegrina, superem un mal pas... Els ciclistes semblem un entrebanc que l'apòstol (o el maligne) han posat al camí del pelegrí per a provar la seva paciència i coratge. Jo només faig que demanar perdó per les molèsties i dono les gràcies quan, molt amablement, s'aparten del camí per a deixar-nos passar, tot desitjant-nos "buen camino"... és admirable!

D'aquesta manera arribem a Viana, darrera població navarresa, entre camps d'oliveres i vinyes: és la Rioja! Estem a les portes de Logronyo i el sol cau com una llosa, sota les poques ombres es veuen pelegrins fent un descans.


A l'entrada de la ciutat la senyora Maria (alias "Felisa") sella credencials i ven fruita que devorem immediatament. Finalment entrem a la capital de la Rioja pel "Puente de Piedra" sobre l'Ebre. Demà també ens llevarem aviat per sortir cap a Santo Domingo de la Calzada passant per l'Alto de la Grajera i l'Alto de San Antón.

ISABEL BENET. Activitat realitzada per Isabel Benet i Isabel Salvia (continuarà).

2 comentaris:

  1. Venga chicas que ya queda menos y como prueva de solidaridad yo pedaleo todos los dias por estos campos Sorianos para acompañaros(aunque lejos) en vuetra gesta
    Un saludo para vosotras
    Suga

    ResponElimina
  2. Una forta abraçada des de el Valle de Salazar ( Navarra ) a les nostres valentes "Isabeles".
    La lectura dels vostres relats èpics ens omplen d'inspiració mentre fem el talladet asseguts còmodament al sofà.
    " DIOS MIO COMO ECHO DE MENOS LA TELE "

    Un petó molt fort i .... BUEN CAMINO

    Esteve i Mercè

    ResponElimina