dijous, 8 de maig del 2014

Circular al Turó de l'Home i les Agudes

1.05.14  Excursió clàssica als dos cims culminants del Montseny, el Turó de l’Home (1706 m) i les Agudes (1706 m), des de la vall de Santa Fe. El sender PR C-208, de recent creació i perfectament senyalitzat amb marques i balises, estableix un itinerari circular des de la font de Passavets, a 1 Km de Santa Fe, on hem arribat per la carretera BV-5114 que travessa el Montseny entre Sant Celoni i Viladrau.

Font de Passavets

Des de la font de Passavets (1215 m), que raja abundosa i es troba situada en un replà de l’exhuberant fageda, a la vora de la riera del mateix nom, comencem a caminar per una antiga pista de desembosc. Deixem tot seguit a la dreta l’altra direcció del PR, que creua la riera i puja cap a la font de Briançó (per on retornarem) i anem seguint l’esmentada pista, que comenca a enlairar-se en llaçades durant una llarga estona.


La monotonia d’aquesta ascensió queda compensada per l'esplèndida fageda que ens envolta, on hi observem com creixen entre les fulles seques els plançons dels nous faigs.

Plançons de faig

Més amunt l’itinerari frega breument l’Aveteda o Avetosa del Montseny, el conjunt d’avets més meridional d’Europa, del qual tindrem una extensa visió quan sortim a la carena. Seguim encara pujant en llaçades per la fageda i, ja al límit d’aquesta, podem veure sota la pista, a la dreta, el Pou del Comte, un gran pou de glaç que val la pena visitar tot baixant uns metres.


Pou del Comte

De retorn a la pista, no triguem en sortir al collet de Rocs Cremats (1575 m), estrep herbat sota el Puig Sesolles i on tenim una bona vista des de les roques que s’aboquen a la vall, on es distingeixen perfectament les comunitats de faigs (verd clar) i d’avets (verd fosc).

Al mirador de Rocs Cremats

Les diferents tonalitats d'avets i faigs

A partir d’aquí, l’absència del bosc és aprofitada pel buixol (Anemone nemorosa) per a brotar i florir omplint els marges del camí amb les seves flors blanques, els pètals de les quals tenen la particularitat d’anar creixent, de manera que cada cop les flors són més grans.

Buixol

Vorejem el Puig Sesolles i després girem a l’esquerra per fer una curta pujada fins al coll Pregon (1655 m), entre l’esmentat cim (on antigament hi havia una base militar) i el Turó de l’Home. Des del coll un camí empedrat voreja el cim pel vessant sud-est, amb vistes sobre el Pla de la Calma i el Matagalls, i després girem a la dreta per acabar d’assolir el Turó de l’Home (1706 m), sostre comarcal del Vallès Oriental i oficialment el punt més alt del Montseny, encara que la seva alçada és similar a la de les Agudes.

Arribant al Turó de l'Home des del coll Pregon

Els expedicionaris al cim del Turó de l'Home

Sota el cim hi ha les instal·lacions, un xic abandonades, de l’observatori meteorològic fundat l’any 1932 pel Servei Meteorològic de Catalunya sota la direcció d’Eduard Fontseré; a l’edifici hi ha col·locada una placa en record d'aquest gran meteoròleg i sismòleg català.


Del Turó de l’Home baixem pel vessant nord-oest al proper coll Sesbasses (1645 m), per on passa la carretera oberta per accedir a l’antiga base militar, que creuem per seguir en direcció a les Agudes per un corriol senyalitzat amb les marques del nostre PR i també del GR 5-2. Tot seguit el corriol es bifurca; deixem a la dreta el PR, que baixa cap a la font de Briançó, del qual agafarem de tornada un altre ramal que des del coll de les Agudes baixa també al mateix indret, i seguim recte pel GR 5-2 en suau ascens fins assolir la carena prop de l'espadat Puig Sacarbassa, que vorejem per l’esquerra tot travessant la part superior d'una tartera.

Continuant cap a les Agudes

A la carena, amb el Puig Sacarbassa (dreta) i les Agudes

Per aquesta carena veiem espectaculars poblacions de grandalles (Narcissus poeticus), de grans i solitàries flors blanques orientades al sud amb una perfumada coroneta central de color groc enribetada de vermell, destinada a atraure els insectes cap a on s’allotja el pol·len.

Grandalla

Continuem carenejant i aviat arribem a l’acollidor i herbat coll de les Agudes (1648 m), d’on surt a la dreta l’esmentat tram del PR per on retornarem. Abans, però, pujem per una curta rampa de roca cantelluda fins al cim de les Agudes (1706 m), sostre comarcal de la Selva, coronat per una gran creu de ferro.

Pujant del coll de les Agudes cap al cim

Al cim de les Agudes

El cim de les Agudes, amb més presència que l’urbanitzat Turó de l’Home, cau estimbat, excepte pel vessant sud per on hem arribat, pels altres costats, on cal destacar al nord la cresta dels Castellets, que ofereix als excursionistes avesats un itinerari de grimpada ben atractiu i divertit. Des del cim tenim bones vistes del Matagalls i la vall de Sant Marçal, a l’oest; del Pirineu, amb el Puigmal i el Canigó, al nord; i de la vall i el pantà de Santa Fe, al sud-est. Cal esmentar també que al cim hi ha un bonic rellotge de sol del tipus equatorial (vegeu fitxa a la web del Centre Mediterrani del Rellotge de Sol).

Rellotge de sol de les Agudes

Retornats al coll de les Agudes, baixem a l’esquerra, en direcció sud-est, per reprendre el PR C-208, que tot seguit s’endinsa altre cop en la fageda. No triguem en passar per l’Era del Briançó, una clariana del bosc abocada a la vall de Santa Fe, i amb algunes llaçades més arribem a la font de Briançó (1490 m), situada en un replà i que també raja abundosa.

Mirador de l'Era del Briançó

Font de Briançó

Des de la font continuem a l’esquerra per una pista que baixa a la carretera a l’indret del Pla de l’Espinal, però que poc després deixem per seguir un corriol a la dreta, per on travessem el barranc del Sot del Malpàs. Continuem la baixada pel camí senyalitzat enmig de la fageda (sense una clara perspectiva, cal no perdre les marques) fins arribar a la riera de Passavets.



Creuem aquesta riera, que poc més avall s’anomena de Santa Fe, i arribem tot seguit a la font de Passavets, punt final d’aquesta bella excursió matinal als cims i boscos del Montseny.

SECCIÓ DE MUNTANYA. Activitat realitzada el dia 1.05.14 per Isabel Benet, Ventu Amorós, Isabel Salvia, Anna Torres, Carme i Teresa.

1 comentari:

  1. Una excursió fantàstica I millor companyia. Molt bon article Ventura, felicitats :-)

    ResponElimina