dijous, 21 de febrer del 2019

Ferrades de Tivissa

10.02.18  Aquest segon diumenge de febrer, aprofitant que prometen un temps estable, ens reunim una vintena de “ferrateros”, alguns de ben joves, per a fer la primera sortida de l’any... que ja toca! Ens decidim per les dues vies ferrades que hi ha prop de la població de Tivissa i que són la del Barranc de la Foix (o Foig) i la del Tormo de la Margarida, les quals han estat rehabilitades no fa gaire.

Per arribar a Tivissa prenem l’ AP-7 en direcció a Tarragona i sortim a l’Hospitalet de l’Infant. Després de creuar el poble de Vandellós, continuem uns quilòmetres més fins a una cruïlla decorada amb unes àmfores i un monòlit. Aquí anem a l’esquerra per la carretera d’accés a Tivissa, flanquejada d’arbres, però just a l’entrada del poble ens desviem a l’esquerra, pel carrer de la Foix, i anem fins al final on deixem els cotxes.

Anem cap a l’inici de la ferrada del Barranc de la Foix

El sol que ens prometien ja es veu que no durarà gaire, per això ens “calcem els trastos” i sortim ràpidament per un camí carreter, a frec d’unes instal·lacions de control del cabal del torrent de la Foix i encarats a les properes cingleres, on esperem estar recerats del molest vent que bufa. Poc després el camí carreter es converteix en un sender que s’endinsa al barranc, tot deixant a l’esquerra una desviació que es dirigeix a la zona d’escalada de la Roca de Cabells. Nosaltres continuem recte seguint l’indicador de la via ferrada, mentre les parets se’ns atansen cada cop més.

Les parets són cada cop més a prop

Finalment un mur de roca ens barra el pas: aquí comença la via ferrada del Barranc de la Foix. Un plafó ens informa sobre les seves característiques, recorregut i dificultat “baixa” (K2)... Comencem grimpant per arribar a la primera grapa i, tot seguit, remuntem una placa prou vertical amb l’ajut de graons i agafadors, de vegades un xic massa separats. Es nota que algunes grapes són noves perquè són més gruixudes mentre que les velles semblen de filferro i ja estan un xic doblegades. El cable de vida també és molt nou i les xapes que el subjecten estàn molt brillants; això ens dóna confiança, encara que comencem a sospitar que no serà tan “fàcil” com prometen a la ressenya.

Plafó informatiu de la via

Primer tram equipat de la via

Ens ajudem de grapes noves i velles, i alguns agafadors

A mitja placa hi ha un flanqueig dificil a l’esquerra que ens introdueix a l’interior de la canal per la qual continuem pujant gràcies a una cadena, alguna grapa i les preses naturals que ens ofereix la bonyeguda i polida roca, encara que, si sabem buscar, aquesta oculta generoses bústies.

Després del flanqueig, hi trobem una cadena...

i també algunes grapes...

...però sobretot ens agafem a les preses

Sortim de la canal i avancem per l’interior de la llera del torrent, tot superant uns quants ressalts de roca, amb alguna grapa, fins que ens trobem al peu del segon tram equipat. Aquest tram finalitza en un ressalt, amb un parell de graons i una cadena però sense cable de vida, on hem de fer un xic de força de braços per a superar-lo.

Avancem pels ressalts de la llera amb alguna grapa

Arribem al segon tram equipat

Un dels ressalts amb cadenes

Superem un nou ressalt força vertical

El mateix tram vist des de dalt

Seguidament trobem un ressalt amb una cadena...

...on hem de fer una mica de força de braços

Seguidament avancem per un sinuós congost dit Estret de les Carrasques en el qual trobem petits matolls de galzeran (Ruscus aculeatus) plens de vistoses boletes vermelles. Finalment ens plantem al peu del tercer i darrer tram equipat de la ferrada.

Entrem a l’Estret de les Carrasques

Galzeran

Ens plantem al peu del darrer tram equipat

Aquest darrer tram s’inicia amb un diedre on s’ha de fer un pas una mica llarg per arribar a la primera grapa i, tot seguit, ve una placa per la qual ens enfilem alternant grapes noves i velles, força doblegades però que encara fan el seu servei.

Superem el primer ressalt d'aquest tram

La part final del tram i de la via ferrada

Els nostres membres més joves...

...superen tots els passos amb nota

Superat aquest darrer tram, ja sortim de la via ferrada, la qual tots estem d’acord a qualificar de K2, però amb alguns passos de K3. Més endavant arribem al peu d’una costeruda tartera que puja a la nostra esquerra i per on remuntem penosament fins a un masset des d’on ens cal anar a buscar la pista que tenim just enfront, a l’altre costat del torrent. Per això pensem que enlloc de seguir les indicacions de la ressenya, hauriem hagut de seguir el curs del torrent amunt, o prendre la tartera oposada, a mà dreta, fins a desembocar directament a la pista, perquè la nostra intenció és anar a fer també la ferrada del Tormo de la Margarida.

Remuntem la tartera de l’esquerra...

...i arribem a un maset

Pels camps al voltant del maset ja floreixen els ametllers

Així és que, camp a través i esgarrapant-nos amb les punxentes gatoses (Ulex parviflorus), arribem a la pista on la presència d’uns fòssils d’ammonits del gènere Perisphinctes ens demostren que estem trepitjant terrenys del període Juràssic.

Gatosa

Ammonits del gènere Perisphinctes

Per la pista fem un gran arc per damunt la capçalera del barranc de la Foix fins que arribem a una cruïlla on prenem a la dreta la pista que, després de planejar els primers metres, baixa cap al coll de la Llena, amb llunyanes vistes al Port i a la serra de Cardó. El cel s’està enuvolant per moments i sembla que acabarà plovent.

Comprovant el camí a seguir, a la cruïlla de pìstes

Baixem cap al coll de la Llena, amb vistes al Port

Des del coll de la Llena prenem un bonic camí empedrat que baixa decidit cap a Tivissa tot fent vistosos revolts i passant a frec de les coves de la Llena. Arribant a un collet, a la nostra dreta s’alça la imponent roca del Migdia on un personatge, dit Mercadal i originari de Mallorca, va fer gravar una gran lletra M per donar constància del seu pas per Tivissa. En aquest collet deixem a l’esquerra el sender que puja al cim del Tormo de la Margarida i per on retornarem de la ferrada.

Pel camí de les voltes passem sota les coves de la Llena

Mirador orientat a Tivissa en aquest camí empedrat

Al collet amb la Roca del Migdia just damunt,
on es pot veure una gran lletra M gravada

Així que continuem baixant per les voltes de la Llena fins una cruïlla amb un pal indicador que ens assenyala el sender que ens porta al peu de la via ferrada del Tormo de la Margarida, on també trobem un plafó que ens informa que aquesta via serà més curta però més intensa, ja que té una dificultat mitjana (K3).

Anem cap al peu de la ferrada del Tormo de la Margarida

Plafó informatiu de la via ferrada

Primer tram de la via ferrada

Comencem a pujar per una placa molt vertical on comprovem que tots els graons són nous i robustos però, a voltes, estan una mica massa separats i això ens obliga a refiar-nos del cable i de les poques preses que ofereix la roca, per la qual cosa hem de fer alguns passos una mica llargs i atlètics.

La via ha estat restaurada amb nous i robustos graons...

...encara que la separació d'aquests graons
ens obliga a fer alguns passos força atlètics

Al final del primer tram, amb bones vistes sobre Tivissa

Després d’aquest primer tram equipat hem de fer un llarg flanqueig caminant, on en els punts més exposats hi ha un cable de vida. Així arribem al segon tram equipat que s’inicia amb un ascens una mica dificil per un diedre. De cop el vent s’ha endut els nuvols i ara llueix un bon sol.

Inici del segon tram equipat

Superat aquest diedre hem de flanquejar fins a situar-nos al peu d’un acusat desplom qualificat de K5, el qual només els més valents s’atreveixen a passar... la resta anem a l’esquerra per un passamà de cable que ens deixa al fil de la cresta sota el cim, però abans fem que les nostres càmeres treguin fum veient les vistoses progressions dels companys.

Des del peu del desplom...

...contemplem les evolucions dels companys

Esperant el torn al peu del desplom

Alguns dels nostres joves també s’hi atreveixen

Així acabem tots reunits al cim del Tormo de la Margarida on finalitza aquesta via ferrada i des d’on tenim enlairades vistes del poble de Tivissa i els seus voltants. Ara només queda seguir la cresta que finalitza al collet on hi ha la cruïlla amb el camí de les voltes de la Llena.

Al cim del Tormo de la Margarida 

Des del cim seguim la cresta que desemboca al camí

Vista de Tivissa des del Tormo de la Margarida

Un cop en aquest camí, ja baixem ràpidament cap a Tivissa, on arribem pel costat del camp de futbol. Seguim fins al final del carrer de la Foix on tenim els cotxes i on fem el dinar de germanor... que ja toca. Fins a la propera.

ISABEL BENET. Activitat realitzada el dia 10.02.18 pel Centre Excursionista Àliga.

1 comentari: