dimecres, 22 d’abril del 2015

Per la vall de Gresolet

18.04.15  La vall de Gresolet és una profunda depressió situada entre el vessant nord del Pedraforca, la serra del Cadí i la serra de Gisclareny, al municipi de Saldes. Des d'aquest poble farem avui un itinerari, d’uns 15 Km de recorregut i 450 m de desnivell, pels tranquils i bells indrets de la vall, tot passant pel castell de Saldes, l’ufanós bosc de la baga de Gresolet, el santuari de Gresolet, l’estret de Moronta i les restes de l’antic monestir de Sant Sebastià del Sull, mentre anem gaudint de bones vistes panoràmiques. Gairebé en tota la ruta trobarem senyalitzacions corresponents a diversos senders locals de Saldes (marques blanques i verdes).

De Saldes (1215 m), on hem arribat per l’Eix del Llobregat i la carretera B-400 que surt del collet d’Eina, sortim de la plaça Pedraforca en direcció a l'esglèsia de Sant Martí, que deixem a mà esquerra i pel carrer de Sant Martí arribem a l'inici del camí del Castell (sender local núm. 2). Pujem fort per trobar, als cinc minuts, un camí ample i planer que seguim per la dreta; el camí continua pel costat de Cal Calderer, que deixem a la dreta. Pocs metres després podem divisar ja el castell de Saldes i l'ermita de Santa Maria; un corriol que s'enfila a l'esquerra ens porta a l'entrada del castell, documentat al segle XI, on es conserva una sala amb volta apuntada i quatre espitlleres (s. XIII), així com restes de les muralles.

Castell de Saldes

Interior de la sala amb volta apuntada i espitlleres

Al seu costat hi ha la petita església de Santa Maria del Castell (s. XIII), d'una nau, amb un modest absis ovalat, campanar de paret i porta amb llinda de fusta.


Església de Santa Maria del Castell

El camí travessa unes feixes

Continuem en direcció nord pel camí de Gresolet (sender local núm. 3), per on baixem uns metres cap a una zona de feixes delimitades per parets de pedra; un cop les travessem, entrem a un bosc de pi roig pel qual anem planejant fins arribar al coll de l'Erola, des d'on podem veure la casa de la Costa, cap a on ens dirigim. El camí passa per sobre la casa i puja després fins a la carena de la Feixatella.

Travessem la carena de la Feixatella


Deixem tot seguit a l’esquerra un camí que puja al mirador de Gresolet i al refugi Lluís Estasen i passem per unes roques des d’on podem veure l'estret de Moronta, amb el refugi de Gresolet al fons, i diverses masies escampades a l'altre costat de la vall.

Vistes a l'estret de Moronta

Comencem a baixar per la baga de Gresolet, un humit i extens bosc sota la cara nord del Pedraforca, format en gran part per comunitats de pi roig i faig. Sobre la cinglera podem veure el mirador de Gresolet, espectacular balconada abocada a l’abim, i no triguem en arribar a un altre trencall que per l’esquerra puja també al mirador i al refugi Estasen, amb marques taronjes de la ruta Cavalls del Vent que s’afegeixen al nostre itinerari, doncs enllacen l’esmentat refugi amb el de Gresolet.

Seguim avall i creuem el torrent de la Gerdera, que baixa per la canal del Riambau, i poc després el torrent de les Arquedes, des d’on el camí inicia una entretinguda baixada per salvar un esglaó del cingle.

Torrent de la Gerdera

Torrent de les Arquedes

A mesura que ens hem anat separant de la cara nord del Pedraforca, comencem a tenir una completa visió dels cims del Calderer i Pollegó Superior, entre els quals també hi podem veure la característica roca del Gat.

La cara nord del Pedraforca, amb els cims del
Calderer, la roca del Gat i el Pollegó Superior

Refugi (esquerra) i santuari de Gresolet

Baixant ran del cingle cap a Gresolet

Al final de la baixada travessem el torrent de Gresolet i sortim a la pista que cap a l’esquerra mena a la desviació al santuari de Gresolet (a 300 m) i al coll de Bauma, mentre que en el punt on hem sortit un corriol puja directe al refugi de Gresolet, per on tornarem després.


Pujem per la pista per arribar tot seguit al santuari de Gresolet (1275 m), al costat del qual hi ha un àrea recreativa amb font, barbacoes i amples taules cobertes amb teulades, ideals per posar-nos a dinar.

Santuari i hostageria de Gresolet

El santuari, documentat al s. XIII però molt modificat al llarg dels segles, consta d'una nau amb dues capelles laterals (bastides al s. XVIII), i la veïna hostatgeria que dóna servei des de 1982. La imatge romànica de la Mare de Déu de Gresolet fou traslladada l’any 1947, per raons de seguretat, a l’església de Sant Martí de Saldes, per tal de preservar-la d’una desaparició com la que va patir la talla romànica de la Mare de Déu del Castell de Saldes.

Refugi de Gresolet

Del santuari baixem a la propera casa-refugi de Gresolet (1243 m), reformada l’any 1997, amb capacitat per a 45 places i punt de pas de rutes com els Cavalls del Vent i el Camí dels Bons Homes. Des d’aquí acabem de baixar a la pista per on hem vingut, i per on anirem ara davallant seguint de moment el camí de Saldes a Gresolet per la font del Faig (sender local núm. 9). La pista va resseguint la riera de Gresolet i travessa tot seguit l'estret de Moronta, una esqueixada a la roca per on passen riera i pista.

Travessem l'estret de Moronta

A la sortida de l’estret, la vall s’eixampla una mica i els marges de la pista es cobreixen amb les floretes de l’aranyoner (Prunus spinosa), un arbust molt ramificat i espinós. Els seus fruits, els aranyons, són unes prunetes de color blau fosc amb les quals s’elabora el conegut pacharán. Els aranyons (endrinos en castellà) no s’han de confondre amb els arándanos (nabius en català), que són els petits fruits de la nabinera (Vaccinum myrtillus).

Aranyoner florit

Al cap d’uns 3 Km deixem a la dreta l’esmentada ruta de Saldes per la font del Faig i continuem encara pista avall fins arribar, poc després, a un trencall de camins que surten de la pista, a l’alçada del mas de Cal Ferrer, situat a l’altre costat de la riera. Per la dreta, un corriol s’enfila en direcció a Saldes; abans d’agafar-lo, però, seguim a l’esquerra pel camí d'accès a Cal Ferrer, per tal d’apropar-nos al monestir de Sant Sebastià del Sull. Travessem tot seguit la riera de Gresolet per un pont i a continuació el torrent de Llúria per unes pedres; en aquest punt, prop de l’esmentat mas, els dos torrents s’uneixen i les seves aigües les recull pocs metres més avall el riu de Saldes.

Un cop a l'altre costat, seguim a la dreta (pal indicador) en direcció a les restes de l’esmentat monestir (a 800 m). El camí transcorre paral·lel al riu de Saldes, passa pel mig d'uns prats on hi ha les ruïnes del molí del Ferrer i poc desprès s'endinsa en un bosquet d’alts exemplars de pi roig, just abans d’arribar a les restes de Sant Sebastià del Sull (950 m), a l'indret on a finals del segle IX s'hi aplegà una petita comunitat.

Arribant a Sant Sebastià del Sull

Les campanyes arqueològiques dels anys setanta del segle passat van posar al descobert el conjunt monàstic (sobre el qual s’hi havia edificat al s. XIX una casa, enrunada posteriorment), format per una esglèsia de planta circular amb un petit absis semicircular del segle XI, els murs d’un petit claustre (amb una filada d'opus spicatum), restes de dependències monàstiques i la base d’una torre de defensa quadrada; també es varen trobar més d'un centenar de tombes d’entre els segles IX i XIII.

Mur nord de l'església circular de Sant Sebastià del Sull

Paret de l'antic claustre amb traces d'opus spicatum

Restes de l'absis semicircular a la banda est

Retornem a Cal Ferrer i a la pista de Gresolet, per continuar pel camí de Saldes abans esmentat. Anem pujant de manera sostinguda per sobre la vall del riu de Saldes, tot recuperant el desnivell que haviem anat perdent a la pista. Arribem així al coll de la Creueta (1135 m), on hi conflueix per la dreta el camí que puja per la font del Faig (sender local núm. 9).

Del coll continuem pujant per una pista fins a desembocar poc després a una altra de ciment, ja a les envistes de Saldes, des d’on anem planejant, per sota el castell i amb bones sobre la serra d’Ensija.

Arribant a Saldes

En arribar a les primeres cases del poble prenem un corriol a la dreta que ens porta a l’inici del camí del Castell, des d’on continuem cap a la plaça Pedraforca de Saldes. Aquí posem el punt final a l’excursió d’avui amb un merescut tast, al bar de la plaça, de les diferents modalitats de la cervesa artesana Pedraforca. Salut !

SECCIÓ DE MUNTANYA. Activitat realitzada el dia 18.04.15 per Isabel Benet, Ventu Amorós, Isabel Salvia, Anna Torres, Sara i Siscu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada