dimarts, 17 de gener del 2017

Pels camins d'en Serrallonga (IV)

Tavertet - el Sunyer de Baix - Balma de les Piques - Barret de la Perereda

14.01.17  Itinerari pels cingles i balmes a ponent de Tavertet, per on passarem per un dels amagatalls del bandoler Serrallonga, així com per un pont medieval, uns antics masos, uns habitatges troglodítics i unes espectaculars cingleres. No està gens malament per a una excursió d’unes 4 h de marxa efectiva, entre anar i tornar, a les que caldrà afegir, però, el temps que sens dubte dedicarem a la contemplació dels diferents elements paisatgístics i arquitectònics.

Ens hem arribat a Tavertet (via Roda de Ter i l’Esquirol) per començar des d’aquí l’excursió, encara que, un cop l’hem feta, recomanem iniciar-la al mas de la Casanova, a tocar de la carretera per on hem vingut, 1,5 Km abans d’arribar a Tavertet. Aquest mas no es veu gairebé des de la carretera, però un pal indicador i dos roures, situats poc després del PK 11, ens indiquen la seva situació, al costat d’un petit marge on es poden encabir un parell de cotxes.

Tres senyores i un tió a Tavertet

Situats a l’entrada de Tavertet (870 m), comencem a caminar pel carrer de Jaume Balmes, deixant a l’esquerra la oficina de turisme, i girem tot seguit a la dreta pel carrer de Sorerols, per on sortim del poble en direcció nord encarats als cingles del puig de les Baumes. Anem baixant cap al sot de Balà, per un sender al principi no massa definit i amb antics i desdibuixats senyals grocs, tot passant pel costat d’una granja. Més avall el sender es defineix millor i en diverses llaçades baixa fins a la riera de Balà, que travessem pel pont Vell o del Molí-bernat (750 m), d’origen medieval.

Pont del Molí-bernat

Un cop a l’altre costat, deixem a l’esquerra el camí que mena al salt del Molí-bernat, i seguim a la dreta, amb senyals grocs no massa evidents, per anar pujant per antics camps fins a situar-nos a sota mateix de la Casanova (775 m), on hi arribem després de travessar una tanca. Les restes d’aquesta antiga masia del s. XVIII, que depenia del Sunyer de Baix, són a tocar de la carretera per on hem vingut. Aqui, con hem dit, podriem començar en realitat l’excursió si volguessim evitar aquesta aproximació des de Tavertet.

L'antic mas de la Casanova

Travessem la carretera i uns pocs metres a l’esquerra enfilem el sender que puja en llaçades i ben marcat fins a les construccions del Sunyer de Baix (875 m). En primer lloc, trobem a la dreta la balma obrada del Sunyer Vell, amb restes de parets amb finestres sota la roca. Just a sota d’aquest edifici, hi ha el forn de la Teuleria del Sunyer, amb un arc i una paret de pedra seca.

Restes del Sunyer Vell, encastat en una balma

El forn de l'antiga Teuleria del Sunyer

A l’altre costat i a pocs metres de la balma s’aixeca el gran mas enrunat del Sunyer de Baix (s. XVIII), amb planta i dos pisos, teulada a doble vessant i dos portals d'entrada a diferents nivells. La façana superior té una llinda amb el relleu d’una creu sobre unes escales. Entre la balma i la masia hi podem veure una cisterna a ras de terra, on es recollia l’aigua canalitzada que baixava del cingle. 

Façana superior del Sunyer de Baix

Estret passadís entre el mas i el cingle

Abans de continuar per un camí esglaonat que surt enfront del mas i puja per una excletxa entre roques (és el camí que mena al Sunyer de Dalt, situat uns 50 m més amunt), anem resseguint el cingle per un estret corriol que mena després d’uns 200 m a la balma del Sunyer de Baix, una altra balma obrada que conserva bona part de les seves antigues parets i finestres. Un primer tram de paret, de forma corbada, té a un costat una font amb una pica de pedra on es recull l’aigua, i a l’altre la primitiva porta d’accés, la qual es troba bastant colgada per la sedimentació i es ara una petita obertura a ran de terra; cal que seguim el perímetre de les parets per entrar millor pel que seria antigament una finestra. En el sostre gairebé horitzontal d’aquesta balma hi podem veure petites formacions d’estalactites.

Una de les parets de la balma del Sunyer de Baix

La font de la balma

La primitiva porta d'entrada, colgada pels sediments


Interior de la balma

Retornem al Sunyer de Baix i comencem a pujar per l’esmentada excletxa entre roques. El sender esglaonat mena tot seguit a un mirador des d’on podem veure l’espectacular situació del Sunyer de Baix, sota una gran roca balmada i amb vistes sobre Tavertet.

El camí esglaonat que puja al Sunyer de Dalt

Mirador natural amb vistes a Tavertet

Les restes del Sunyer de Baix, sota imponents cingles

Continuem la pujada, entre pals que porten la llum al proper Sunyer de Dalt, fins que, passat un altre tram d’esglaons, anem a sortir al pla on es troba el conjunt d’edificacions del Sunyer de Dalt, voltat de prats, amb el gran mas del s. XVIII, ben conservat, i nous habitatges a la vora.

El Sunyer de Dalt

Hem arribat a una pista transversal que travessa la carena i que seguim a l’esquerra en direcció sud, amb bones panoràmiques sobre Tavertet i el sot de Balà. El vent del nord, bastant suportable en aquest matí asolellat i clar, ens obliga a abrigar-nos per aquest tram de carena. Anem davallant uns metres per la pista fins arribar al Collsaplomera (881 m), on girem a la dreta per arribar tot seguit a una cruïlla d’on surten dos camins carreters a banda i banda del puig de les Baumes que tenim enfront. Continuem pel camí de l’esquerra, que és la ruta recomanada al pal indicador per anar a la balma de les Piques i al Barret de la Perereda. Anem planejant per sota el puig de les Baumes, tot deixant dues desviacions a la dreta que s’apropen al cingle. Poc després el nostre camí també gira a la dreta i arriba a l’indret on s’obre al peu del cingle la balma de les Piques.

Arribant a la balma de les Piques

Aquesta balma, d’uns 50 m de longitud, rep el nom de tres piques de pedra que s’alimenten de l’aigua que regalima del sostre; avui només hi trobem una amb aigua. Segons la tradició, en aquesta balma s’havien amagat el bandoler Serrallonga i la seva companya Joana Massissa, pocs mesos abans de ser capturats, el novembre de 1633. Avui aquesta balma, orientada al sud, és un indret ideal per dinar, aprofitant les diverses lloses de pedra que fan de seients.

Les tres piques que donen nom a la balma

La pica que avui trobem a ple rendiment

El sostre gairebé horitzontal de la balma

Sortim de la balma pel cantó oposat i marxem en direcció oest per un corriol que primer s’allunya una mica del cingle i baixa uns metres, mentre passem entre grans blocs de roca i per tot un amuntegament de branques caigudes que dificulten un xic la progressió. Ens apropem altre cop a la paret del cingle i ens enfilem, ajudats per uns forats tallats a la roca, per entrar a una curta i divertida canal, per on sortim a un collet situat entre el puig de les Baumes, a la dreta, i el puig de la Perereda.


Per la canal que puja a la carena

Seguim a l’esquerra per la carena, en direcció oest, fins a l’aplanat cim del puig de la Perereda (893 m), amb vistes al sud sobre el mas de la Perereda, al peu del cingle, i el pantà de Sau, mentre que cap al nord podem veure el Pedraforca, el Cadí i bona part del Pirineu oriental, que avui està rebent la visita de la neu. A pocs metres en direcció oest, al final de la carena, treu el cap el Barret de la Perereda.

Al puig de la Perereda, amb el pantà de Sau brillant al sol 

Vistes al mas de Perereda, cingles de Tavertet i pantà de Sau

El Barret de la Perereda

Quan poc més enllà sembla que la carena s’acabi, comencem a baixar per un corriol que inicialment es decanta pel vessant sud, fins que després d’una curta baixada, revolta fins a la base del fotogènic monòlit del Barret de la Perereda (877 m), al final de la carena.


A la base del Barret de la Perereda

Per acabar de donar la volta a aquest sector, seguim des d’aquí pel corriol que baixa pel vessant nord, per una dreta i ombrívola canaleta, que ens obliga en els seus primers metres a parar atenció.

Baixant per la dreturera canal del vessant nord

No triguem, però, en desembocar a un camí carreter que seguim a la dreta a través del bosc, per on acabem de revoltar per la base dels puigs de la Perereda i de les Baumes, fins que acabem de sortir al Collsaplomera, on hi tanquem aquest petit cercle.

Pels plans del Sunyer de Dalt

Tavertet des dels plans del Sunyer de Dalt

Desfem la nostra ruta pel Sunyer de Dalt, el Sunyer de Baix i la Casanova. Aquí, per no tornar a fer la petita “sifonada” cap a la riera de Balà i la costeruda pujada final a Tavertet, decidim retornar “prosaicament” per la carretera, que descriu un arc per travessar un xic més amunt aquesta riera però tot plegat amb una distància similar (1,5 Km). A Tavertet acabarem per gaudir d’un capvespre rogenc que posarà un bonic punt final a la jornada d’avui.

SECCIÓ DE MUNTANYA. Activitat realitzada el dia 14.01.17 per Isabel Benet, Ventu Amorós, Isabel Salvia i Susana Sanz.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada