dilluns, 20 de juliol del 2020

Pels cingles de Malanyeu, 2

5.07.20  Ara fa un any vam fer un petit circuit pels cingles situats al nord de Malanyeu, a l’Alt Berguedà, fins al coll o pas de Malanyeu. Avui hi passarem per la resta dels cingles que encerclen la vall de Malanyeu, tot enfilant inicialment cap al sud, per l’emocionant Graell de Cal Pigot i els cingles de la Tor, per anar girant progressivament fins arribar en sentit contrari a l’esmentat pas de Malanyeu, on continuarem pel mateix tram final de l’excursió anterior. Tot plegat, mitjançant un itinerari d’uns 11,5 Km de recorregut i 735 m de desnivell, on gaudirem de grans vistes.

Com en l’anterior ocasió, ens apropem per l’Eix del Llobregat (C-16) fins que, passat el túnel de la Nou, vora el Km 110, agafem a la dreta el trencall de Malanyeu. Enfilem una estreta i costeruda carretera fins que als 4 Km arribem al petit nucli de Malanyeu, vora l’edifici de les antigues escoles, on aparquem els cotxes. A partir d’aquí, gaudirem en tot moment de la tranquil·litat que ofereix aquesta solitària vall, només un xic concorreguda al sector d’escalada de la paret del Devessó.

El petit nucli de Malanyeu des de la Foradada

Sortim de Malanyeu (1010 m) en direcció est per la pista que mena al mas del Llomar (per on passarem a la tornada). Als 250 m deixem la pista, per continuar a la dreta per un sender, amb un pal indicador que ens assabenta que és el camí del Graell de Pujals (pas situat sobre la vall de la Nou), però que curiosament omet el proper indret del Graell de Cal Pigot.

Enfilem el sender que mena al Graell de Cal Pigot

Anem pujant per aquest sender, bastant costerut, fins que travessem a gual, per sobre les pedres, el rec del Graell, que avui baixa amb bon cabal, tot despenjant-se per petits saltants.

Travessem el rec del Graell


Un cop a l’altre costat, ens situem a la base del cingle, on comença el grau o Graell de Cal Pigot, antiga drecera per anar directament de Malanyeu a la masia de Cal Pigot. En el primer tram, equipat amb un parell de cadenes, pugem per uns esglaons tallats a la roca.

Primer tram amb cadenes i esglaons a la roca


Continuem per un segon tram, equipat amb una escala metàl·lica i una altra cadena, fins a un replà, per on accedim a un forat de la roca que permet passar a l’altre costat.

L'escala del segon tram


El forat que permet passar a l'altre costat

Travessem aquest esvoranc i sortim de nou al rec del Graell, que en aquest indret forma un petit gorg, així com un vistós i fotogènic saltant d’aigua.

Sortim al rec del Graell


Girem a la dreta per emprendre el tercer i darrer tram del grau, amb una pujada un xic aèria pel cingle, però amb bons agafadors repicats a la pedra.

Pujant pel darrer tram del grau

Al capdamunt del grau ja trobem un bon sender (senyals grocs), per on continuem una decidida pujada al caire del cingle, en direcció sud i amb bones vistes, quan el bosc ho permet, al Cadí i al Pedraforca.

Ara ja per un bon sender

Vistes al Pedraforca i els cingles de Vallcebre

Anem remuntant enmig del bosc fins a sortir a un carener, just després de superar un trau de roca equipat amb una corda.

A punt de sortir a la carena de la Foradada

Un cop en aquest carener, i abans de continuar a la dreta, girem a l’esquerra per atansar-nos a la Foradada, a uns escassos 100 m. Passem primer per una esplanada de roca, que constitueix una gran balconada sobre l’Alt Berguedà, amb els cingles de Vallcebre en primer terme, i un extens panorama que abasta els Rasos de Peguera, la serra d’Ensija, el Pedraforca, el Cadí, el Moixeró, la Tosa d’Alp i el Puigllançada.

Arribem primer a una gran balconada, vora la Foradada

Seguint el corriol arribem als pocs metres al trau de roca de la Foradada (1325 m), una petita obertura que podem travessar per gaudir del mateix panorama però d’una manera més espectacular, abocats al penya-segat sobre la vall de Malanyeu (cal anar amb precaució).

Travessem el trau de la Foradada...

...indret espectacular i amb grans vistes

Serra d'Ensija, cingles de Vallcebre, Pedraforca i Cadí

Retornem a la balconada per continuar la ruta

Desfem el camí i continuem en direcció sud, al caire del cingle i enmig d’un bosc de pins i faigs. Més amunt, el camí gira sobtadament cap a l’esquerra, en direcció nord-est i, ja més planer, ens situa vora els cingles de la Tor. Un esperó del cingle ens facilita unes bones vistes al Sobrepuny i la vall de la Nou, on sobresurten els monòlits de l’Aguda Gran i l’Aguda Petita.

Continuem vora els cingles de la Tor

Vistes al Sobrepuny i la vall de la Nou

Seguim per l’obaga, per sota de la carena i del cim dels Cingles de la Tor, que deixem a la dreta, fins que sortim a la collada de la Batllia (1575 m).

Travessem la collada de la Batllia

Tornem a entrar al bosc, avançant prop de la carena del serrat de Fulleracs, fins a sortir a una clariana herbada (és la cota 1654 del mapa Alpina). A la dreta i uns metres per sota d’aquesta clariana hi ha una esplanada rocosa (sembla ser que és la part superior del Roc de Fulleracs) on val la pena arribar-s’hi, doncs constitueix un magnífic mirador, amb una perspectiva un xic diferent, del Sobrepuny i la vall de la Nou, així com dels cingles de la Tor que hem deixat enrere.

Una altra balconada al Sobrepuny i la vall de la Nou

El cim dels cingles de la Tor (esq.), sobre la vall de la Nou

Retornem a la clariana i continuem carenejant, ara en direcció est. El camí sembla que es va desdibuixant, però no hi ha pèrdua: cal seguir la carena ran d’un filat, tot passant per una elevació poc definida i envoltada de bosc. Es tracta del Cap dels Emprius (1664 m), punt culminant del serrat de Fulleracs. 

Passem pel poc definit Cap dels Emprius

Tanmateix, les bones i extenses vistes al nord cal cercar-les a la baixada suau cap a l'allargat Portell del Porc (1640 m), entre les valls de la Clusa i de Malanyeu. En aquest coll hi arriba per la dreta el sender PR C-199, procedent del Sobrepuny i el coll de la Plana, que anirem seguint en dos diferents trams de la ruta.

Baixada suau cap al Portell del Porc...

...on el panorama es torna a ampliar

Continuem carenejant, amb el Cap dels Emprius al darrera

Continuem per la suau carena per un ample camí fins que sembla que acabi ran d’un filat. Aleshores cal girar a l’esquerra i pujar uns pocs metres fins assolir el Cap de la Baga de Cabanelles (1685 m), punt culminant del recorregut d’avui.

Breu pujada cap al punt més alt de l'excursió

Assolim el Cap de la Baga de Cabanelles

Del cim baixem per l’altre costat i arribem poc més avall a l’indret del Bec de la Roca, on el bosc ens ofereix una bona ombra per dinar, reposar forces i parlar animadament.

Reposant forces abans de continuar

Continuem per sender ben marcat i poc després trobem una cruïlla; les marques del PR continuen a l’esquerra per pujar a l’immediat turó de Crisp (1668 m), que podem evitar si seguim recte. Pugem a l’esmentat turó, a pocs metres sobre el camí que hem deixat i que constitueix un altre dels bons miradors d’aquesta excursió.

Al turó de Crisp, amb el boscós Roc de la Clusa al fons

Baixem pel costat oposat fins a recuperar l’anterior camí, i poc després arribem a la collada de Cal Serra o de la Font del Tudó (1645 m). El PR continua per la carena cap a la collada de Sant Miquel i el Roc de la Clusa (opcional si es volgués allargar la ruta).

Arribant a la collada de Cal Serra...

...on deixem la carena

Nosaltres continuem a l’esquerra (pal indicador) per un sender que baixa fort per la fageda (senyals grocs), en direcció nord. Anem davallant amb algunes llaçades fins arribar al pas del Grapissot (1465 m), per on hem de vorejar una roca per l’esquerra. Es tracta d’una lleixa d’uns 15 m, inclinada i lleugerament aèria, equipada amb un passamà de cable, per on baixem fàcilment.

Anem baixant per una extensa fageda

El pas del Grapissot, equipat amb cablePoc després del Grapissot arribem a la collada de la Taleia (1475 m), entre les valls de Malanyeu i de Cerdanyola, per on recuperem per la dreta el PR C-199, juntament amb el PR C-129 (sender de l’Olla de Cerdanyola).

A la collada de la Taleia

Per la carena de la serra del Mill, envoltada de bosc

Continuem a l’esquerra, en direcció oest, per aquest itinerari comú als dos senders, per la boscosa carena de la serra del Mill, amb petites pujades i baixades, fins al Pas de Malanyeu (1390 m) (pal indicador), per on hi vam passar venint de l’altra direcció en l’anterior sortida.

En aquest punt, doncs, completem la volta als cingles de Malanyeu en dues diferents etapes. Ara deixem els esmentats PR’s, que continuen per la carena de la serra del Mill, i comencem a baixar a l’esquerra (pal indicador) pel camí de Falgars a Malanyeu. Anem davallant, primer en direcció sud-oest i després nord-est, fins a sortir a una pista de desembosc, que seguim a la dreta en forta baixada. Travessem el rec de la Taleia i poc més avall anem a desembocar a la pista forestal de les Espinedes a Malanyeu, per on continuem a la dreta.

Avancem per un sector de grans faigs i no triguem en passar per la font de les Travesses (1140 m), al costat de la pista, en una raconada ombrívola, que s’agraeix en aquest dia calorós.

Font de les Travesses

La surgència de la font, minsa però efectiva

Tot seguit arribem a una bifurcació, amb un pal indicador que assenyala les dues direccions per anar a Malanyeu. Com en l’anterior excursió, continuem a la dreta, en suau baixada cap al mas del Llomà, sense fer cas de la distància errònia (3,1 Km) que s’indica fins a Malanyeu (en realitat són només 1,7 Km).

Als 200 m deixem a la dreta el trencall que mena al Monnell, i seguim per la pista principal fins al gran mas ramader del Llomà, un vistós conjunt d’edificis rurals, estables i pallers, que la pista travessa pel bell mig de la propietat.

Passem per les edificacions del mas del Llomà

Continuem en direcció sud, mentre ens encarem al gran tall del cingle per on s’escola el rec del Graell, indret per on puja el pas equipat.

El tall del cingle per on s'escola el rec del Graell

Poc més endavant s’hi ajunta per l’esquerra l’altra pista provinent de la font de les Travesses, i tot seguit la pista unificada fa un revolt a la dreta i travessa el rec del Graell. Als 100 m arribem al trencall de l’inici de l’excursió que mena al graell de Cal Pigot, on tanquem estrictament el cercle de la nostra ruta. Uns darrers 300 m planers de pista ens retornen a Malanyeu, punt final d’aquesta segona i darrera etapa pels cingles de Malanyeu.

SECCIÓ DE MUNTANYA. Activitat realitzada el dia 5.07.20 per Isabel Benet, Ventu Amorós, Ester Escobar, Pau Vázquez, Lola Díaz, Rafel Martínez, Laura Cabedo, Blanca Gonzalvo i Marta Martín.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada