dimecres, 25 de juny del 2014

Per la serra de Sant Marc

31.05.14  El darrer dia de maig toca la sortida col·lectiva programada prevista, en principi, al Clot de la Muga (Alt Berguedà), però el pronòstic meteorològic aconsella fer una sortida més curta per evitar els anunciats ruixats de tarda. Per tant, una vegada hem acabat de prendre els cafès amb llet i talladets “de rigor”, al punt de trobada de l’àrea de servei de Cercs, optem per aquesta no menys “resultona” alternativa cap a la serra de Sant Marc, mirador privilegiat que s’alça a la confluència dels rius Bastareny i Llobregat i que, per la seva orientació variable, presenta una flora de diversitat notable.

Després d’aparcar els cotxes al passeig que dóna accés al nucli del poble de Bagà, comencem l’excursió per una pista asfaltada, en direcció nord, cap al santuari de Paller. Travessem pel damunt de la carretera que porta al túnel del Cadí i iniciem l’ascens pel flanc de ponent de la serra, acompanyats per les marques del GR 4-2.


Al principi l’itinerari es fa força perdedor, per la qual cosa fem diverses marrades abans no trobem el camí que ens condueix cap a una petita àrea de picnic on es troba la font del Sofre, a tocar del torrent de Paller, però com que encara és massa aviat per aturar-nos a esmorzar, seguim pujant per a fer-ho un xic més amunt.



Després d’esmorzar continuem l’ascens i, poc després, arribem al santuari de Paller, situat en una bella raconada del torrent a l’indret de Paller de Baix. L’església, del segle XVIII, substitueix a la que hi havia hagut a la masia de Paller de Dalt, força més amunt. La casa dels ermitans del santuari s’ha convertit en refugi i restaurant.



Seguim pujant en direcció al Paller de Dalt, però passat el Clot de les Marrades el nostre camí es desvia a la dreta per una solana on abunda l’adusta vegetació mediterrània. Alguns es posen les mans al cap en veure la forta pujada que ens espera. Anem guanyant alçada en direcció al collet de la Foranca, amb bones vistes sobre la serra d’Ensija i el Pedraforca.



Ara seguim pujant per terreny més suau, i entre pastures, fins a l’ermita de Sant Marc on veiem un ramat de vaques acompanyades dels seus porucs vedells, els quals, al nostre pas, surten corrent deixant les seves ”supermares” enrere.


A la bassa de Tarnes assolim la carena principal i prenem el PR C-158 que ens condueix cap a l'ermita de Sant Marc de Brocà (1608 m), el punt més alt de l’itinerari, on hi ha un vèrtex geodèsic. Aquesta ermita es troba, per desgràcia, en un lamentable estat de conservació; tanmateix, el punt on es troba és un excel·lent mirador sobre la vall i de les muntanyes que formen l’Alt Berguedà, on el riu Llobregat s’obre pas a través d’un profund congost. Aquí ens fem la rigorosa foto de grup per a la posteritat. El nostre gos, en “Pongo”, es posa tan bé que sembla que ho hagi fet tota la vida.



El descens el fem per un corriol, en direcció sud, que baixa fort per damunt la capçalera del barranc de Gavarrós, amb esplèndides i aèries vistes sobre la vall de Guardiola. Tot seguint una línia elèctrica arribem al Pla del Castell on es troba la casa del Castell, encara força ben conservada.



Els camps de sota la casa són una zona ideal per a iniciar-se en la caçera dels deliciosos bolets anomenats “carreretes”. Així arribem a la font de la Torre i a Sant Martí de Brocà, petit nucli dispers on hi destaca la seva ermita d’origen romànic modificat, amb un absis amb arcuacions cegues i un campanar de cadireta.


El PR continua cap a Guardiola, però nosaltres anem a la dreta per una pista que puja lleugerament tot revoltant la capçalera del torrent de Mullapà. En una corba abandonem aquesta pista per a prendre una altra que baixa directament a Bagà tot passant pel mas de Clarà.


Havent arribat de nou a Bagà, anem a fer el dinar a una zona de picnic prop del poble... que ja va essent hora! Després de dinar, i dels “carajillos” de rigor, toca recollir els trastos i anar al poble a fer les cerveses de comiat, ja que aquesta és la darrera sortida col·lectiva de la temporada i ja no ens tornarem a reunir fins passades les vacances d’estiu. Així davant una bona cervesa ens desitgem adéu i fins la propera!



NOTA: si voleu veure més fotos de l'excursió, no deixeu de consultar el blog del Joan Asín, clicant aquí

FERRAN GUILLÉN (text), PEP GARCÍA (fotos). Sortida col·lectiva realitzada el dia 31.05.14.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada