dissabte, 26 de gener del 2013

Excursió als turons de la Calma

El pla de la Calma és, juntament amb el Matagalls i el nucli del Turó de l’Home - les Agudes, una de les tres grans unitats que conformen el massís del Montseny. Es tracta d’un llarg altiplà que s’extén des de Collformic (punt d’unió amb el Matagalls) fins a la vall del Congost. Travessa aquest altiplà una pista, de terra des de Collformic al Tagamanent, i d’aquí asfaltada fins baixar al poble de Figaró. Per aquesta pista, utilitzada per molts ciclistes, podem fer una tranquil·la i fàcil excursió que ens permetrà gaudir de bones vistes sobre el Montseny i el Pirineu, tot pujant, sense gaire esforç, als punts més elevats d’aquest altiplà: el Puig Drau (1344 m), Roca Roja (1285 m) i el Sui (1322 m).

Des de Collformic (1145 m) (on hem arribat per Seva i el Brull) comencem a caminar per la pista que surt a la dreta i per damunt del restaurant, avui tallada afortunadament al trànsit motoritzat per la neu que cobreix alguns trams; de fet, aquest és un dels alicients del dia d’avui, trobar aquest altiplà enclapissat per la neu.


Anem seguint les senyalitzacions del GR 5-2, de la cursa Matagalls-Montserrat, de la Ruta Verdaguer i del Meridià Verd, i un quart després entrem a la Calma pel pla de l’Ase Mort, des d’on podem veure el Puig Drau, el nostre primer objectiu, on hi ha instal·lades unes antenes.

Puig Drau

Anem avançant per la pista, amb lleugeres pujades i baixades, travessant diversos planells herbats fins arribar a les ruïnes de l’antic mas de El Café (a uns 4 Km de Collformic), al caire d’un bonic prat amb vistes al Matagalls i el Turó de l’Home; en aquest prat arriba el GR 5 procedent del poble de Montseny i el gran mas del Vilar de la Castanya.

Ruïnes de El Café

Continuem per la mateixa pista fins arribar a l’ampla cruïlla de Pedres Blanques (a 1,5 Km de El Café). Aquí deixem la pista principal, que segueix en direcció al Tagamanent, i seguim a l’esquerra per la pista procedent del poble de Montseny, amb senyals del PR C-139, que comença aquí, i del Meridià Verd. No triguem en arribar als Plans del Vilar, una altra cruïlla de camins, on deixem a la dreta la pista per on continuarem després en direcció al Sui, i també la que baixa recte cap al poble de Montseny, per seguir a l’esquerra el camí que puja directament a l’ample cim del Puig Drau (1344 m), punt més alt de la Calma, amb grans vistes sobre el Matagalls, les Agudes i el Turó de l’Home, separats de la Calma per la vall de la Tordera, i també sobre un extens sector del Pirineu, així com del massís del Montnegre i la costa del Maresme; cap al sud, veiem el proper turó del Sui, cap on hem d’anar a continuació.

Turó de l'Home i les Agudes, des del Puig Drau

El Sui, des del Puig Drau

Retornem als Plans del Vilar i seguim per la pista de l’esquerra (on retrobem el PR C-139), prop de la qual, elevada un xic a mà dreta, hi ha la petita i acollidora cabana de les Lloses, un lloc perfecte per menjar arrecerats del vent que comença a bufar fort.

La petita cabana de les Lloses


Al seu interior hi ha, fent de carreu d’una de les parets, la reproducció de l’anomenada Estela de la Calma, una llosa megalítica amb inscripcions de l’època neolítica, l’original de la qual, d’una tona de pes, està exposada, en la seva correcta posició vertical, al poble de Montseny.

Seguint en direcció a Roca Roja i el Sui

De la cabana baixem a retrobar la pista al pla de la Sitja del Llop, des d’on aquesta gira en direcció sud-est per l’ample llom de la serra fins que en arribar al peu de la petita elevació de Roca Roja es converteix en un corriol que la voreja primer per l’esquerra, supera un pas entre roques i després la voreja per la dreta; nosaltres, però, l’acabem de remuntar per assolir el punt més alt de Roca Roja (1285 m).

El Sui, des de Roca Roja

Des d’aquí seguim la carena cap al sud, i en una curta i suau ascensió final arribem al turó de El Sui (1322 m), coronat per un amuntegament de pissarres sobre les quals onejen les dues varietats d’estelades.

Al turó de El Sui

Des del turó de El Sui, amb un paisatge similar al del Puig Drau, hi tenim també una bona perspectiva sobre la vall i el pantà de Vallforners; cap al sud-est la carena continua cap al turó del Samon (1273 m).

Baixant pel pas de Roca Roja

Ara ens queda refer la llarga tornada per Roca Roja, que vorejem del tot, els Plans del Vilar i Pedres Blanques, des d’on seguim la pista principal cap a Collformic. La neu del matí ha anat deixant pas, per la suau temperatura, al fang, però no hi fa res; seguim fruint de les bones vistes sobre el Pirineu i els cims del Montseny, i dels paisatges i de la solitut de la Calma, en aquesta hora en què gairebé tothom (ciclistes, excursionistes, caçadors...) s’ha anat a dinar. Arribem així, un xic enfangats però ben contents, a Collformic, punt final d’aquesta agraïda caminada matinal d’uns 15 Km (entre anar i tornar) pel pla i els cims de la Calma. 

SECCIÓ DE MUNTANYA. Activitat realitzada el dia 26.01.13 per Isabel Benet i Ventura Amorós.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada