dissabte, 1 de setembre del 2012

Pics d'Envalira

Situats entre Andorra i l’Alta Cerdanya, el pic d’Envalira i el pic Negre d’Envalira s’aixequen prop del port del mateix nom i de les pistes d’esquí del Pas de la Casa i Grau Roig. Al vessant andorrà, les seves verticals parets, que s’aboquen sobre el circ dels Colells, contrasten amb els suaus caients herbats del vessant cerdà.

Aquests cims són fàcilment asequibles des del Pas de la Casa, al sector fronterer entre Andorra i França. Cal que travessem aquesta població i seguir amb el cotxe en direcció al port d’Envalira fins que als 2 Km. el deixem en una zona d’aparcament (a l’esquerra de la carretera pujant des del Pas de la Casa), just a l’entrada de les taquilles i remuntadors de les pistes d’esquí, d’on surt a l’esquerra una pista per on comencem a caminar.

Avui, primer de setembre, el temps ha canviat i el dia s’aixeca fred (2 ºC), i a més bufa un vent bastant fort que incrementa aquesta sensació de fred, per la qual cosa ens hem de posar tota la nostra roba d’hivern; ben abrigats, però, gaudirem d’una bonica matinal de muntanya.

Per l’esmentada pista, bastant planera, arribem en 1 Km. a l’estany de les Abelletes o de Fontnegra (2255 m) (0.15 h), que recull les aigües del riu Arièja que neix poc més amunt d’aquest indret, sota el ferèstec circ de Fontnegra; segons alguns mapes, aquest petit estany queda migpartit entre Andorra i França.


A la vora de l’estany, un cartell indicador ens assenyala a la dreta el camí cap al coll dels Isards (marques blaves i fites). Anem pujant per un sender en direcció sud fins a sortir a un replà, al costat de les pistes d’esquí; seguim pujant fort, tot vorejant a l’esquerra els espadats del pic de les Abelletes, fins que girem a l’esquerra per entrar al clot de les Abelletes, un sector de grans blocs granítics per on el camí, marcat i molt evident, va pujant fins al coll dels Isards (2550 m) (1 h). Des d’aquí, opcionalment, es pot pujar per una aresta pedregosa al proper pic de les Abelletes (2592 m).

Pujant cap al coll dels Isards

Al coll dels Isards

Pujant al port de Fontnegra

Des del coll veiem perfectament, en direcció sud, el port de Fontnegra, cap a on hem d’anar. Baixem uns pocs metres per travessar un altre clot i tot seguit comencem a pujar fort en llaçades fins a guanyar el port de Fontnegra (2654 m) (1.20 h), tot i que un cartell de fusta l’anomena també coll dels Isards.

Al port de Fontnegra; al fons, la tosseta de l'Esquella

El paisatge canvia de sobte; enfront tenim els suaus relleus de la capçalera de la vall de Campcardós, amb la Portella Blanca d’Andorra que dóna pas a la vall de la Llosa, mentre que a sota nostre hi ha l’estany de les Passaderes, on neix el torrent de Campcardós. A l’esquerra del port la carena s’enfila cap als pics de Fontnegra (en prenem nota per a una propera excursió).Anem pujant cap a la dreta pel vessant herbat de l’altiplà que culmina en els dos pics d’Envalira. Ens dirigim primer al pic Negre (dreta), uns metres més baix que el pic d’Envalira (esquerra), que deixem per al final. Un cop al pic Negre d’Envalira (2816 m) (1.40 h), gaudim d’una ferma panoràmica. El nom d’aquest cim prové del color fosc dels seus esquists. Aquest cim està unit al pic Blanc (2723 m) per una cresta amb alguns passos d’escalada (al pic Blanc s’hi arriba fàcilment des del port d’Envalira).

Al pic Negre, observant els circs dels Colells i dels Pessons

Pic d'Envalira, des del pic Negre

Des del pic Negre baixem a la bretxa que separa els dos cims i pugem tot seguit per fàcils pendents fins al pic d’Envalira (2822 m) (1.50 h). Des de cadascun d’aquests cims hem pogut veure l’alterosa paret oest del cim oposat, així com un extens panorama que inclou els circs dels Colells i dels Pessons, l’esmentada vall de Campcardós amb els pics de Fontnegra, el Puigpedrós i la tosseta de l’Esquella i, més enllà, cims com la Muga i la Tossa Plana de Lles, etc.

Al cim del pic d'Envalira

El sector dels pics de Fontnegra

La paret esquistosa del pic Negre, des del pic d'Envalira

Estany de les Abelletes, de retorn al Pas de la Casa

Satisfets per l’objectiu assolit, malgrat el fred i el fort vent, retornem pel mateix itinerari al Pas de la Casa. Tot i que ha estat una curta excursió, cal dir que hem caminat per tres sectors diferents: Andorra, vessant atlàntic (fins al coll dels Isards), Alta Cerdanya, vessant atlàntic (sector del municipi de Porta entre el coll dels Isards i el port de Fontnegra) i Alta Cerdanya, vessant mediterrani (des del port de Fontnegra fins als pics d’Envalira).

Cal esmentar també la peculiar situació del Pas de la Casa (parròquia d’Encamp), únic sector d’Andorra que dóna al vessant atlàntic. Aquesta situació, tan allunyada de la seva parròquia, ha fet sorgir en els darrers anys un moviment per crear una parròquia pròpia, que seria la vuitena d’Andorra; més lluny vol anar el grup secessionista del Front Envaliran de Libération, que propugna la creació d’un estat lliure, la República d’Envalira, associat a França. Ho deixem apuntat per mostrar que inquietuts d’aquesta mena hi ha per tot el món…

SECCIÓ DE MUNTANYA. Activitat realitzada el dia 1.09.12 per Isabel Salvia, Anna Torres, Isabel Benet i Ventura Amorós.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada