dijous, 1 de setembre de 2011

Pic de Coma Extremera

El pic de Coma Extremera (2808 m) es troba situat a la carena de muntanyes fronterera entre la Cerdanya i Andorra, al sector de Cap de Rec, entre el pic de Setut (2867 m), a l’est, i el Tossal Bovinar (2841 m), al sud-oest. La major alçada d’aquests cims li treu perspectives en aquestes direccions, però en canvi, abocat al nord sobre la vall del Madriu, disposa d’una gran panoràmica sobre les muntanyes d’Andorra i el Pallars.

Per accedir-hi, agafem, des de Martinet, la carretera que mena a Lles i a l’estació d’esquí de fons de Cap de Rec. Seguim des d’aquí per una pista, utilitzada a l’hivern per a la pràctica d’aquest esport i apta a l’estiu per a tota mena de vehicles, fins al refugi del Pradell, a l’esquerra de la pista. Pocs metres, a la dreta, surt l’itinerari senyalitzat (fites i senyals grocs) en direcció a la Tossa Plana de Lles, que és el que hem d’agafar inicialment.

Comencem a caminar pujant per un bosc de pi negre fins a sortir a les pastures del pla de les Someres. En aquests prats alts ja floreixen les gencianes de tardor (Gentiana campestris) per a recordar-nos que la propera estació ja s’acosta. Continuem pujant suaument per un llom herbat fins que els senyals es bifurquen. Deixem a la dreta el camí a la Tossa Plana, que s’enfila pel llom en direcció nord, i seguim a l’esquerra per un marcat sender pel qual, encarats al Tossal Bovinar i perdent un xic d’alçada, arribem a la bassota de Setut (2471 m) (1 h). Als racons hi podem trobar la saxífraga brioides (Saxifraga bryoides).

Tossal Bovinar (a l'esquerra) i pic de Coma Extremera (al fons a la dreta)

Genciana de tardor

Saxífraga brioides

Bassota de Setut

Deixem a l’esquerra l’entrada a la coma Extremera, per on retornarem, i pujem a la dreta per corriols a la vora del torrent de Setut, fins arribar a l’estany Gran de Setut (2575 m) (1 h 30 min), situat en un indret agrest sota l’escarpada cresta que baixa del pic de Setut.

Estany Gran de Setut

El mateix estany pujant al port de Setut

Vorejem l’estany per la dreta i un cop a l’altre costat, comencem a remuntar cap a l’esquerra, en direcció al port de Setut, una molt inclinada pala d’herba. Després d’una estona de batallar amb la dura pujada, arribem al port de Setut (2696 m) (2 h). A l’altre costat se’ns obre l’andorrana vall del Madriu, amb l’estany de l’Illa a la seva capçalera.

Seguim a l’esquerra per un corriol que en poques llaçades ens deixa a l’aresta sud-est del cim. Anem avançant per aquesta carena, paral•lels a la coma Extremera que tenim a sota nostre. Passem per un cim secundari i enfilem la pujada final al pic de Coma Extremera (2808 m) (2 h 20 min). Des d’aquí tenim un panorama dilatat al nord, amb muntanyes com la Pica d’Estats, Comapedrosa, Casamanya, Ensagents, Pessons, Pics d’Envalira, Puigpedrós de Lanós, etc.

Encarant la pujada final al pic de Coma Extremera

Pic de Setut i Tossa Plana de Lles, en línia recta des del cim

Vall del Madriu (Andorra)

Des del cim, observem com el Tossal Bovinar és asequible seguint la carena en direcció a la collada Fonda, a la capçalera de la coma Extremera, però deixem aquesta opció per un altre dia. De retorn, baixem directament a la coma Extremera per un vessant menys inclinat que el del port de Setut. Seguim aquesta coma fins que, superat un esglaó, arribem de nou a la bassota de Setut, des d’on retornem pel mateix camí d’anada al refugi del Pradell.

SECCIÓ DE MUNTANYA. Activitat realitzada el dia 01.09.11 per Isabel Benet i Ventura Amorós.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada